- Emzirmenin Yararları
- Emzirme Iyi mi Yapılır
- Yaygın Emzirme Sorunları
- Pozitif yönde ve Destekleyici Bir Emzirme Ortamı Yaratmak
- Sorular ve Cevaplar
- II. Emzirme Iyi mi Yapılır
- III. Yaygın Emzirme Sorunları
- II. Emzirme Iyi mi Yapılır
- V. Emzirme ve Emek verme
- VI. Emzirme ve Yolculuk
- VII. İkiz yahut Daha Fazlasını Emzirmek
- Emzirmeyi Iyi mi Durdurabilirsiniz
- IX. Anne Sütü Bağışı
Emzirme, bebeğinizi beslemenin naturel ve güzel bir yoludur. Hem de, bilhassa ilk günlerde, sıkıntılı bir edinim olabilir. Sadece, doğru data ve destekle, emzirmeyi hem sizin bununla beraber yavrunuz için pozitif yönde ve eğlenceli bir deneyime dönüştürebilirsiniz.
Bu kılavuz, emzirmenin yararları, emzirmenin iyi mi yapılacağı, yaygın emzirme sorunları ve pozitif yönde ve destekleyici bir emzirme ortamının iyi mi yaratılacağı ile alakalı data sağlar.
Bu rehberin bebeğinizi güvenle ve keyifle emzirmenize destek olmasını umuyoruz.
Emzirmenin Yararları
Emzirmenin hem anneler bununla beraber bebekler için birçok faydası vardır. Anneler için emzirme, doğum sonrası kanama, enfeksiyon ve yumurtalık kanseri riskini azaltmaya destek olabilir. Ek olarak zayıflamaya ve ruh halini iyileştirmeye destek olabilir. Bebekler için emzirme, gelişme ve büyüme için ülkü beslenmeyi sağlar. Ek olarak enfeksiyonlara, alerjilere ve astıma karşı korumaya destek verir.
Emzirme Iyi mi Yapılır
Emzirmeyi öğrenmenin en iyi yolu doktorunuzla yahut ebenizle konuşmaktır. Sizin ve yavrunuz için doğru pozisyonu bulmanıza destek olabilirler ve aklınıza takılan bütün soruları yanıtlayabilirler. Ek olarak emzirme ile alakalı aşağıdaki kaynaklardan da yararlı bilgiler bulabilirsiniz:
(*5*)
Yaygın Emzirme Sorunları
Annelerin yaşayabileceği bir takım yaygın emzirme problemi vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Meme ucu ağrısı
- Süt arzının yetersizliği
- Mastit
- Tıkanıklık
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla yahut ebenizle görüşün. Bu sorunlara çözüm bulmanıza ve emzirmeyi daha basit ve eğlenceli hale getirmenize destek olabilirler.
Pozitif yönde ve Destekleyici Bir Emzirme Ortamı Yaratmak
Emzirme bir yolculuktur ve bu seyahat süresince inişler ve çıkışlar olacaktır. Zorlukların üstesinden gelmenize destek olacak destekleyici bir ortamın olması önemlidir. Buna eşinizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın desteği de dahildir. Ek olarak, yaşayabileceğiniz herhangi bir problemi gidermenize destek olabilecek bir emzirme yardımcı grubu yahut danışman bulmak da dahildir.
Doğru data ve destekle emzirmeyi hem kendiniz bununla beraber yavrunuz için pozitif yönde ve eğlenceli bir deneyime dönüştürebilirsiniz.
Sorular ve Cevaplar
S: Bebeğimi ne kadar zaman emzirmeliyim?
A: Amerikan Pediatri Akademisi bebeğinizi minimum 12 ay emzirmenizi öneriyor. Sadece siz ve yavrunuz dilediğiniz sürece emzirebilirsiniz.
S: Ya sütüm kafi eğer olmazsa?
A: Süt miktarınızı çoğaltmak için yapabileceğiniz bir takım şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bebeğinizi sık sık emzirin
- Emzirmeden sonrasında süt sağmak
- Bolca sıvı tüketin
- Sıhhatli beslenin
- Emzirme takviyesi alın
S: Ya işe geri dönmem gerekirse?
A: İşe geri dönseniz bile bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Bunu başarmanın birkaç yolu vardır, sözgelişi işteyken anne sütünü sağıp ondan sonra kullanmak suretiyle saklamak benzer biçimde.
S: Doğru yapmış olup yapmadığımdan güvenli değilsem ne yapmalıyım?
A: Emzirme hikayesinde güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut ebenizle konuşun. Her şeyi doğru yaptığınızdan güvenli olmanıza destek olabilirler.
Antet | Yanıt |
---|---|
Emzirmenin Yararları | Emzirme hem anneler bununla beraber bebekler için birçok yarar sağlar. Anneler için emzirme, doğum sonrası kanama, enfeksiyon ve muayyen kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabilir. Ek olarak zayıflamaya ve ruh halini iyileştirmeye destek olabilir. Bebekler için emzirme, onları hastalıklardan korumaya destek olan temel gıdaları ve antikorları sağlar. Ek olarak beynin ve bağışıklık sisteminin sıhhatli gelişimini desteklemeye destek verir. |
Emzirme Iyi mi Yapılır | Emzirmenin birçok değişik yolu vardır. Emzirmenin sizin için en iyi yolu, bireysel koşullarınıza bağlı olacaktır. Dikkate almanız ihtiyaç duyulan birtakım şeyler içinde bebeğinizin pozisyonu, kendi rahatınız ve kullandığınız göğüs pompasının türü (şayet kullanıyorsanız) yer alır. |
Yaygın Emzirme Sorunları | Annelerin yaşayabileceği bir takım yaygın emzirme problemi vardır. Bunlara meme ucu ağrısı, tıkalı kanallar, mastit ve düşük süt üretimi dahildir. Emzirme pozisyonunuzu değişiklik yapmak, süt sağmak yahut göğüs pompası kullanmak benzer biçimde bu sorunları çözmeye destek olmak için yapabileceğiniz bir takım şey vardır. |
Emzirme ve İlaçlar | Birtakım ilaçlar emzirmeyi etkileyebilir. Herhangi bir deva kullanıyorsanız, emzirme esnasında almanın güvenilir olup olmadığı hikayesinde doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. |
Emzirme ve Emek verme | Birçok hanımefendi bebek sahibi olduktan sonrasında işe geri basar. İş yerinde emzirmeyi başarıya ulaşmış kılmak için yapabileceğiniz bir takım şey vardır. Bunlara süt sağmak, sütü saklamak ve göğüs pompası kullanmak dahildir. |
II. Emzirme Iyi mi Yapılır
Emzirme naturel bir süreçtir, sadece bunu basit ve etken bir halde yapmayı öğrenmek birazcık süre alabilir. Başlamanıza destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
* Hem kendiniz bununla beraber yavrunuz için basit bir pozisyon bulun. Bir sandalyede oturmayı, bir kanepeye yaslanmayı yahut uzanmayı deneyebilirsiniz.
* Bebeğinizin ağzının iyice aleni olduğu için ve dudaklarının meme ucunuzun çevresinde olduğu için güvenli olun.
* Süt akışını başlatmak için göğsünüzü hafif sıkın.
* Bebeğinizin istediği kadar uzun zaman memenizi emmesine izin verin.
* Emzirme esnasında ve hemen sonra bebeğinizin sık sık gazını çıkarın.
* Emzirmede mesele yaşıyorsanız, doktorunuza yahut emzirme danışmanınıza danışın.
III. Yaygın Emzirme Sorunları
Annelerin yaşayabileceği bir takım yaygın emzirme problemi vardır. Bu problemler hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve hem anneyi bununla beraber bebeği etkileyebilir. En yaygın emzirme problemlerinden bazıları şunlardır:
- Meme ucu ağrısı
- Süt arzının yetersizliği
- Tıkalı süt kanalları
- Mastit
- Tıkanıklık
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşmeniz önemlidir. Probleminin nedenini belirlemenize ve sökmek için bir plan geliştirmenize destek olabilirler.
II. Emzirme Iyi mi Yapılır
Emzirme naturel bir süreçtir, sadece sizin ve bebeğinizin buna alışması birazcık süre alabilir. Başlamanıza destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
- Hem kendiniz bununla beraber yavrunuz için basit bir pozisyon bulun.
- Bebeğinizin ağzının iyice aleni olduğu için ve meme ucunuzu doğru biçimde kavradığından güvenli olun.
- Emzirme ritmik ve tertipli olmalıdır.
- Bebeğinizi istediği süre, istediği sıklıkta emzirin.
Emzirme ile alakalı daha çok data için lütfen şuraya bakın: (*5*) sayfa.
V. Emzirme ve Emek verme
Emzirmek ve çalışmak zor olabilir, sadece her ikisini de başarıyla yapmak mümkündür. İşte çalışırken emzirmek için birtakım ipuçları:
- Emzirme ihtiyaçlarınız ile alakalı işvereninizle görüşün. Birçok işveren artık emziren mensupları destekliyor ve süt sağma molaları, emzirme odaları ve anne sütü gizleme benzer biçimde muhtelif düzenlemeler sunuyor.
- İş yerinde pompalamak için basit ve hususi bir yer bulun. Sizin için müsait olanı bulana kadar değişik bölgeleri denemeniz gerekebilir.
- Çalışırken bebeğinizi olası olduğunca sık emzirin. Bu, süt üretiminizi sürdürmenize ve bebeğinizin oldukca acıkmasını önlemenize destek olacaktır.
- Sütünüzü sağın ve işteyken bebeğinizin içmesi için saklayın. Sütünüzü elle yahut göğüs pompasıyla sağabilirsiniz.
- Kendinize karşı sabırlı olun. Emzirmek ve çalışmak sıkıntılı olabilir, sadece her ikisini de başarıyla yapmak mümkündür.
VI. Emzirme ve Yolculuk
Yolculuk ederken emzirmek zor olabilir, sadece ne olursa olsun mümkündür. Emzirme yolculuğunuzu olabildiğince sorunsuz hale getirmenize destek olacak birkaç ipucu:
- Öncesinden plan yapın. Seyahatiniz için kafi anne sütü yahut mama bulundurduğunuzdan güvenli olun ve emzirme sutyenleri, meme ucu kremi ve göğüs pompası benzer biçimde lüzumlu malzemeleri yanınıza alın.
- Emzirmek için basit bir yer bulun. Uçakla yolculuk ediyorsanız, taksim esnasında bir koltuk isteyin, böylece yayılmak için fazladan alanınız olur. Ek olarak havaalanı tuvaletinde, otel odasında yahut emzirme odasında da emzirebilirsiniz.
- Sabırlı olun. Yeni bir ortamda emzirmeye alışmak birazcık süre alabilir. İlk başta mesele yaşarsanız cesaretiniz kırılmasın. Bir tek ergonomik oluşturmaya devam edin ve sonucunda sizin için neyin işe yaradığını bulacaksınız.
Yolculuk ederken emzirmek, bebeğinizle bağ kurmanın ve süt üretiminizi sürdürmenin mükemmel bir yolu olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek emzirme yolculuğunuzu olabildiğince sorunsuz hale getirebilirsiniz.
VII. İkiz yahut Daha Fazlasını Emzirmek
İkiz yahut daha çok bebeği emzirmek zorlayıcı olabilir, sadece bununla beraber oldukca ödüllendiricidir. İşte birden fazla bebeği emzirmek için birtakım ipuçları:
- Doğumdan sonrasında olası olan en yakın zamanda emzirmeye başlayın. Bu, iyi bir süt tedariki sağlamaya ve meme başı karışıklığını önlemeye destek olacaktır.
- Bebeklerinizi teker teker besleyin, en aç olanından başlayın.
- Beşik tutuşu yahut futbol tutuşu benzer biçimde basit bir emzirme pozisyonu kullanın.
- Süt miktarınızı çoğaltmak için her emzirmeden sonrasında sütünüzü sağın.
- Eşinizden, ailenizden yahut arkadaşlarınızdan yardım alın.
- Çoklu bebek sahibi emziren anneler için bir yardımcı grubuna katılın.
İkiz yahut daha çok bebeği emzirmek oldukca fazla iş gerektirebilir, sadece bununla beraber bebeklerinizle bağ kurmanın ve onlara hayata olası olan en iyi başlangıcı sağlamanın mükemmel bir yoludur.
Emzirmeyi Iyi mi Durdurabilirsiniz
Emzirmeyi durdurmanın birkaç değişik yolu vardır. Sizin için en iyi yol, bireysel koşullarınıza bağlı olacaktır.
Emzirmeyi bırakmak için birtakım genel ipuçları şunlardır:
- Evvela her gün verdiğiniz emzirme sayısını azar azar azaltın.
- Her emzirmeden sonrasında sütünüzü sağın yahut pompa ile sağın, böylece tıkanıklık giderilir.
- Bebeğinizi tek seferde bir memeden sütten emin.
- Bebeğinize emzik yahut biberon vermekten kaçının, bundan dolayı bu süt üretimini uyarabilir.
- Kendinize karşı sabırlı olun. Emzirmeyi bırakmak süre alabilir ve birazcık rahatsız edici olabilir.
Herhangi bir ağrı yahut rahatsız etme yaşıyorsanız, doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşün. Emzirmeyi sorunsuz bir halde bırakmanın en iyi yolunu bulmanıza destek olabilirler.
IX. Anne Sütü Bağışı
Anne sütü bağışı, kendi yavrunuz olmayan bir bebeğe anne sütü verme eylemidir. Bir süt bankası vesilesiyle yahut direkt anneler içinde yapılabilir. Anne sütü bağışı, gereksinim duyan bebeklere yardım etmenin güvenilir ve yararlı bir yoludur.
Bir annenin sütünü bağışlamayı seçmesinin birçok sebebi olabilir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Bebeğinin ihtiyacından fazla sütü var
- Kendi bebeğini emziremiyor
- O, gereksinim duyan öteki bebeklere yardım etmek istiyor
Anne sütü bağışı, gereksinim duyan bebeklere yardım etmenin güvenilir ve sıhhatli bir yoludur. Anne sütünüzü bağışlamakla ilgileniyorsanız, bilmenizde fayda olan birkaç şey var.
- Sıhhatli olmalısınız ve bulaşıcı hastalığınız bulunmamalıdır
- Sütünüzü tertipli olarak sağabilmelisiniz
- Süt bankasının yönergelerini takip etmeye hevesli olmalısınız
Bu kriterleri karşılıyorsanız, bağış periyodu ile alakalı daha çok data edinmek için bölgenizdeki bir süt bankasına başvurabilirsiniz.
Anne sütü bağışı, gereksinim duyan bebeklere yardım etmenin mükemmel bir yoludur. Anne sütünüzü bağışlayarak, bebeklerin ve ailelerinin hayatlarında bir ayrım yaratıyorsunuz.
S: Emzirme için en iyi pozisyon hangisidir?
A: Bu probleminin tek bir cevabı yoktur, bundan dolayı emzirme için en iyi pozisyon her anne ve bebeğe bakılırsa değişecektir. Sadece en yaygın emzirme pozisyonlarından bazıları şunlardır:
- Beşik tutuşu: Bu en yaygın emzirme pozisyonudur ve çoğu zaman emzirmenin ilk günlerinde kullanılır. Bu pozisyonda, bebek kolunuzun kıvrımında, başı ön kolunuza yaslanmış ve vücudu size dönük olacak biçimde tutulur.
- Çapraz beşik tutuşu: Bu pozisyon beşik tutuşuna benzer, sadece bebek vücudunuzun karşısında, başı karşı kolunuzun üstünde olacak biçimde konumlandırılır. Bu pozisyon, daha büyük göğüsleri olan anneler yahut emmede zorlanan bebekler için yararlı olabilir.
- Futbol tutuşu: Bu pozisyon sezaryen doğum yapmış yahut bebeğinin göğsüne ulaşmakta zorlanan anneler için idealdir. Bu pozisyonda, bebek kucağınıza yerleştirilir, vücudu ayaklarınıza bakar ve başı elinizle desteklenir.
S: Meme ucu ağrısını iyi mi önleyebilirim?
A: Meme ucu ağrısını önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bebeğinizin doğru biçimde emdiğinden güvenli olun. Yavrunuz doğru biçimde emmiyorsa, meme uçlarınıza zarar veriyor olabilir.
- Emzirmeden ilkin meme uçlarınızı yumuşatmak için bir miktar süt sağın.
- Meme uçlarınızı korumaya destek olmak için meme ucu kremi yahut merhemi kullanın.
- Meme uçlarınızda ağrı var ise emzirmeye ara verin.
S: Emzirme döneminde sık karşılaşılan problemler nedir?
A: Emzirme döneminde en sık karşılaşılan problemler şunlardır:
- Meme ucu ağrısı
- Mandal sorunları
- Göğüs dolgunluğu
- Mastit
- Düşük süt arzı
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, yardım almak için doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşmeniz önemlidir.
0 Yorum