Hareket aralığı, eklemlerinizi tam hareket aralıklarında hareket ettirebilme kabiliyetidir. Adım atma, oturma ve uzanma benzer biçimde günlük aktiviteler için önemlidir. Ek olarak spor ve öteki fizyolojik aktiviteler için de önemlidir.
Hareket aralığınızı geliştirmek isteyebileceğiniz birçok niçin vardır. Hareket aralığının artmasının yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş elastikiyet
- Arttırılmış hareketlilik
- Faydalanma riskinin azalması
- Gelişmiş atletik performans
Hareket aralığınızı geliştirmenin birçok değişik yolu vardır. En yaygın egzersizlerden bazıları şunlardır:
- Esneme
- Yoga
- Pilates
- tai chi
- Hidroterapi
Hareket aralığınız sınırlıysa, nedenini belirlemek için bir doktora yahut fizyoterapiste görünmeniz önemlidir. Hareket aralığı sınırlılığı için muhtelif değişik tedaviler mevcuttur, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Fizik tedavi
- Mesleki terapi
- Enjeksiyonlar
- Ameliyat
Sınırı olan hareket aralığının ciddi bir altta yatan tıbbi rahatsızlığın emaresi olabileceğini unutmamak önemlidir. Ağrı yahut başka semptomlar yaşıyorsanız, öteki ihtimaller içinde sebepleri elemek için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Bu ipuçlarını takip ederek hareket aralığınızı artırabilir ve bunun getirmiş olduğu birçok faydadan yararlanabilirsiniz.
Kaynaklar
Sıkça Sorulan Sorular
- Hareket aralığı ile elastikiyet arasındaki ayrım nelerdir?
- Hareket kısıtlılığının sebepleri nedir?
- Hareket aralığının sınırı olan olmasının riskleri nedir?
- Hareket kabiliyetimi iyi mi artırabilirim?
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Hareket aralığı | Bir eklemin yapabileceği en çok hareket miktarı |
Elastikiyet | Bir eklemi bütün hareket aralığı süresince hareket ettirebilme kabiliyeti |
Esneme | Kasları ve tendonları uzatarak esnekliği artıran bir egzersiz |
Egzersiz yapmak | Genel sıhhat ve refahı iyileştiren fizyolojik aktivite |
Hareketlilik | Kolayca ve serbestçe hareket edebilme kabiliyeti |
Hareket aralığı nelerdir?
Hareket aralığı (ROM), bir eklemin yapabileceği en çok hareket miktarıdır. Aşama olarak ölçülür ve “0-1 aşama” benzer biçimde bir aralık olarak anlatılır. ROM, adım atma, oturma ve uzanma benzer biçimde günlük aktiviteler için önemlidir. Ek olarak spor ve öteki fizyolojik aktiviteler için de önemlidir.
III. Hareket aralığı iyi mi iyileştirilir
Hareket aralığınızı geliştirmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Esneme
- Egzersiz yapmak
- Masaj
- Sıcaklık terapisi
- Soğuk terapi
Esneme, hareket aralığınızı geliştirmenin mükemmel bir yoludur. Sıkı kasları gevşetmeye ve esnekliği artırmaya destek olabilir. Esnerken yavaş ve kademeli olarak ilerlemek ve herhangi bir ağrı hissederseniz durmak önemlidir.
Egzersiz, hareket aralığınızı geliştirmenin bir öteki mükemmel yoludur. Esnekliği artırmaya destek olabilecek yoga, pilates ve yüzme benzer biçimde bir takım egzersiz vardır. Egzersiz yaparken, başlamadan ilkin kaslarınızı ısıtmanız ve hemen sonra soğumanız önemlidir.
Masaj ek olarak hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilir. Masaj, gerilmiş kasları gevşetmeye ve bölgeye kan akışını artırmaya destek olabilir. Bu, esnekliği iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya destek olabilir.
Sıcaklık terapisi ek olarak hareket aralığını iyileştirmek için de yararlı olabilir. Sıcaklık terapisi, gerilmiş kasları gevşetmeye ve bölgeye kan akışını artırmaya destek olabilir. Bu, esnekliği iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya destek olabilir.
Soğuk terapi hareket aralığını iyileştirmek için de yararlı olabilir. Soğuk terapi iltihabı ve ağrıyı azaltmaya destek olabilir. Bu, eklemlerinizi hareket ettirmenizi kolaylaştırmaya ve hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilir.
Bu ipuçlarını takip ederek hareket aralığınızı iyileştirebilir ve sakatlanma riskinizi azaltabilirsiniz.
IV. Hareket aralığını iyileştirmeye yönelik egzersizler
Hareket aralığını geliştirmeye destek olabilecek birçok egzersiz vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Statik germe
- Dinamik germe
- Etken izole germe
- Miyofasyal gevşeme
- Ortak seferberlik
Statik esneme, çoğu zaman saniyeler ile 1 dakika içinde değişen uzun bir müddet süresince bir esnemeyi tutmayı ihtiva eder. Dinamik esneme, bir hareket aralığında hareket etmeyi ve ilerledikçe aralığı kademeli olarak artırmayı ihtiva eder. Etken izole esneme, bir kası dirence karşı kasmayı ve peşinden yavaşça özgür bırakmayı ihtiva eder. Miyofasyal özgür bırakma, kasları ve organları çevreleyen bağ dokusu olan fasya üstüne baskı uygulamayı ihtiva eder. Eklem mobilizasyonu, bir eklemi bütün hareket aralığında hareket ettirmeyi ve ilerledikçe aralığı kademeli olarak artırmayı ihtiva eder.
Bireysel ihtiyaçlarınıza ve yeteneklerinize müsait egzersizleri kura çekmek önemlidir. Herhangi bir endişeniz var ise, herhangi bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla yahut fizyoterapistinizle görüşün.
V. Hareket aralığının sınırı olan olmasının yaygın sebepleri
Hareket aralığının sınırı olan olmasının birçok değişik sebebi vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artrit
- Faydalanma
- Yozlaşma
- Spastisite
- Sıkı kaslar
- Kifoz
- Lordoz
- Skolyoz
Hareket aralığınız sınırlıysa, altta yatan sebebi belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Niçin belirlendikten sonrasında, hareket aralığınızı iyileştirmek için tedaviye başlanabilir.
6.
Hareket aralığı, fizyolojik sıhhat ve refahın mühim bir yönüdür. Günlük aktivitelerimizi rahatlıkla yapmamızı sağlar ve yaralanmaları önler. Bu kılavuzdaki ipuçlarını takip ederek hareket aralığınızı iyileştirebilir ve daha sıhhatli, daha etken bir yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.
VII. Sınırı olan hareket aralığının riskleri
Hareket aralığının sınırı olan olması, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım soruna yol açabilir:
- Faydalanma riskinin artması
- Ağrı
- Azaltılmış hareket yeteneği
- Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede güçlük
- Fena duruş
- Spor yahut öteki fizyolojik aktivitelere katılamama
Hareket aralığınız sınırlıysa, altta yatan herhangi bir tıbbi rahatsızlığı ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz ek olarak hareket aralığınızı iyileştirmenize ve faydalanma riskinizi azaltmanıza destek olabilecek egzersizler ve esneme hareketleri önerebilir.
Hareket aralığı, genel sıhhat ve refahın mühim bir parçasıdır. Özgürce ve ağrısız hareket etmemizi sağlar ve yaralanmaları önlememize destek olabilir. Bu kılavuzdaki ipuçlarını takip ederek hareket aralığınızı iyileştirebilir ve daha sıhhatli, daha etken bir hayat tarzının tadını çıkarabilirsiniz.
IX. Kaynaklar
İşte size destek olabilecek birtakım kaynaklar:
YouTube'da muhtelif hareket aralığı egzersizleri de bulabilirsiniz. Bir tek “hareket aralığı egzersizleri” yahut “elastikiyet egzersizleri” araması yapın.
Sual 1: Hareket aralığı nelerdir?
Yanıt 1: Hareket aralığı, bir eklemin yapabileceği hareket miktarıdır. Aşama olarak ölçülür ve yaş, genetik ve yaralanmalar benzer biçimde muhtelif faktörlerden etkilenebilir.
Sual 2: Hareket aralığı niçin önemlidir?
Yanıt 2: Hareket aralığı muhtelif nedenlerle önemlidir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Eklem sağlığının ve fonksiyonunun korunmasına destek sağlar.
- Günlük aktivitelerinizi rahatça yapmanızı sağlar.
- Yaralanmaların önlenmesine destek olabilir.
Sual 3: Hareket aralığı iyi mi geliştirilir?
Yanıt 3: Hareket aralığını iyileştirmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Esneme
- Egzersiz yapmak
- Masaj
- Sıcaklık terapisi
- Soğuk terapi
0 Yorum